Mina tio bästa läsupplevelser 2019


Utan inbördes ordning:

Jag for ner till bror - Karin Smirnoff
Ett fantastiskt språk, man hör det karga norrländska. Människorna gestaltas med alla sina fel och brister men ändå känner man med dem. Berättelsen tar hela tiden nya vägar.

Allt jag fått lära mig - Tara Westover
En självbiografisk roman om uppväxten i en amerikansk mormonfamilj där maktmissbruk och våld är vardag.En fantastisk historia om viljan att bli älskad av sin familj men där författaren blir tvungen att välja bort familjen för att kunna leva ett helgjutet liv.

Rich boy - Caroline Ringskog-Ferrada Noli
Tre generationer kvinnor står i fokus.Dotter, mamma, mormor - Gully, Marianne och Annika. Intelligenta, intellektuella och kreativa kvinnor med nedärvda kännslomässiga brister. Det avskalade språket för mina tankar till Gertrude Stein.

Kidnappningen - Anna Schulze
Författarens egen släktberättelse som i många stycken känns helt osannolik men ändå återgiven på ett högst trovärdigt sätt. Författarens far kidnappas av sin mor när hon riskerar att mista vårdnaden om honom. De flackar runt i Europa under tiden för andra världskriget. Mycket välskriven och hela tiden spännande.

Till minne av en villkorslös kärlek - Jonas Gardell
Detta är en roman, en självbiografi, en berättelse om författarens mamma Ingegärd men också mycket mer.Porträtt av en krånglig, lite galen men mycket kärleksfull mamma.

Malström - Sigrid Rausing
Sigrid Rausing är en del av den otroligt rika Rausing-familjen. Men pengar ger inte alltid lycka. Berättelsen om brodern Hans K Rausing som uppmärksammades stort när hans fru Eva hittades död under en stor klädhög. I sitt missbruk förlorade de alla sina 4 barn. Man blir oerhört frusterad när man lässer vilka enorma summor som lades ned på parets behandlingsförsök. Ett fint språk med många litterära referenser.

Mamma november - Peter Sandström
Berättelser med en härlig humor av den finlandssvenske författaren. Dramatiserade händelser ur hans eget och familjens liv. Mamman är en ofta återkommande karaktär.

Osebol - Marit Kapla
I den lilla byn i Värmland där författaren är uppväxt få alla de människor som nu bor kvar komma till tals i denna bok. Marit Kapla har mejslat ut det viktigaste ur deras samtal vid kaffebordet i köket och skapat poesi.

Klubben - Matilda Gustavsson
En mycket välskriven bok som författaren kallar en undersökning. Vi får följa människor och händelser kring klubben Forum i Stockholm, belägen i en källarlokal i på Sigtunagatan. Framförallt är det en teckning av kulturprofilen, Jean-Claude Arnaults persona. Parallellt med historiens framväxande beskriver Matilda Gustavsson också hur hon går tillväga i sitt journalistiska researcharbete. Mycket läsvärd. Man baxnar.

Ett helt liv - Robert Seethaler
En liten tunn bok som innehåller berättelsen om mannen Andreas Eggers hela liv. Den utspelar sig i Alperna. Man får följa hela samhällsutvecklingen, hur skidturismen utvecklas.