Blogs

Vad gör en lektör?


I Föreningen Värmlandslitteraturs tidskrift nummer 2 2023 skriver jag om hur jag arbetar som lektör.

 

Vår och sommar 2023


När du en dröm att i vår och sommar skriva den där boken du länge gått och tänkt på. Gör det! Sätt bara igång. Låt fantasin flöda. Släpp fångarna (tankarna) loss. Tillåt dig allt. Den nyktra redigeraren får du bli när allt är klart. Kanske du också då behöver en lektör.

Hör då gärna av dig till mig!

Bokmässan i Göteborg, Bokfestivalen i Karlstad m m


Kan vi nu äntligen se fram emot en helt vanlig bokhöst eller blir det nu på ett annat sätt. Det lär visa sig. Ändå tror jag att många människor ser fram emot att mötas på Bokmässan i Göteborg 22-25  september. Värmlandsmontern kommer att finnas där som före pandemin, inte riktigt lika stor dock och platsen flyttas men inte långt ifrån den ursprungliga.Många intressanta programpunkter blir det torsdag - söndag.

Bokfestivalen på Nöjesfabriken i Karlstad 18 - 19 november kommer att bjuda på ett gediget program för både vuxna och unga. Nytt för i år är att de olika scenerna bjuder på olika teman.

Hoppas vi ses i vimlet både i Göteborg och i Karlstad !

 

Nytt År 2022


Är det kulturen som får oss att härda ut ännu en anstormning av pandemin. Bokförsäljningen har ökat. Skrivs gör det som aldrig förr. Det märker förlagen som får in massor av manus. Det märker också vi som arbetar som lektörer. TV-serier, drama för radio, dokumentärer finns att streama i mängd, poddar, skrivarkurser on line m m. 

Jo, ljuset finns där framme då vi kan mötas i kulturen tillsammans igen. Tills dess får vi marinera oss i ovan.

Önskar er alla en Ljusare Vår!

Värmländska FörfattarSällskapets nya antologi


Nu är den här - RÖSTER - Ur minnenas och det trolskas djup. 40 medlemmar i Värmländska författarsällskapet har tolket temat RÖSTER på 40 olika sätt. Lördagen 7 augusti är det boksläpp kl 1400 på Vikingacentret i Värmlands Nysäter. Mitt eget bidrag är - En olycka kommer sällan ensam.

Våren


Våren är på väg. Lättare att träffa nära och kära på utefika. Vår bokcirkel har ståndaktigt träffats utomhus hela vintern och i onsdags sågs vi på vår gård. Solen lyste även om det var kyligt i luften. Vi diskuterade "Lisa och Lilly" av Mian Lodalen. Överlag postiv respons, fin miljöskildring av dåtidens Stockholm och en grym historia om de båda unga kvinnorna.

Till nästa träff läser vi Emma Hambergs "Je m´apelle Agneta.

Mina bästa bokläsningar de senaste månaderna
Morfars pistol - Jakob Lind
Samlade verk - Lydia Sandgren
Inte av denna världen - Yaa Gyasi
Örnögon - Sven-Erik Karlsson

 

Februari 2021 - ljuset återkommer


Ser ni ljuset i tunneln. Sola i Karlstad går inte ner förrän 16.22. I en hel vecka har det varit underbart vinterväder med solsken och blanka skridskoisar. Och snart, snart, snart är vaccinet här och vi kan börja leva någorlunda normalt.
 

Många människor har ägnat coronatiden till att skriva det där manuset som man så länge tänkt göra. Bokförlagen uppger att man fått in fler manus än normalt. Själv har jag också som lektör fått en hel del förfrågningar om lektörsläsning av manus i vitt skilda genrer. Roligt.!

Skriv Ditt Liv-kursen i Kristinehamn (Studieförbundet Vuxenskolan) kunde slutföras och resulterade i mängder av berörande och intressanta texter.

Bloggen vaknar ur sin Törnrosasömn


Nu har det gått 6 månader sedan jag skrev något här. När alla aktiviteter släcktes ner kändes det inte särskilt motiverat att fortsätta uppdatera. Även fortsättningsvis blir det nog med ojämna mellanrum.

Min skrivarkurs i Kristinehamn som fick avbrytas efter en träff har nu återupptagits. Vi har tillgång till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler ensamma på tisdagskvällarna och ett stort konferensrum där vi kan sitta glest. Det fungerar utmärkt.

Även skrivarcirkeln på Kaptensgården i Grebbestad fortsätter. Stora salen är verkligen stor och där placerar vi oss längs väggarna, läser och diskuterar texter och dricker medhavt kaffe. Under sommaren har vi träffats utomhus på olika ställen.

Även min bokcirkel har fungerat bra. Vi har träffats i Mariebergsskogen i Karlstad och på Mörudden på Hammarö. Med lite fantasi och kreativitet kan man lösa det mesta, har vi lärt oss denna tid.

INSTÄLLT, INställt, inställt... Men TAG OCH SKRIV!


Jag  tittar i min almanacka för veckan som gått. I stort sett FULLBOKAD! Om allt hade varit som vanligt hade jag hållit skrivarkurs i Kristinehamn, bokcirkel hemma hos vänner, resa till Grebbestad och träff med skrivarccirkeln Lust att skriva, på Kaptensgården, körövningar med kören Ung till hjärtat och en hel del Friskis och Svettis-pass m m. Men som sagt - allt är INSTÄLLT!

Istället blir det vandringar och jag upptäcker en massa nya platser i närområdena, gympa med youtube, utbyte via mail av texter i Grebbestadgruppen och massor av läsning.

T ex denna inspirerande bok TAG OCH SKRIV! 14 författare delar med sig av sitt skrivande och läsande liv ur olika aspekter, teman och genrer. Jag tipsar!

En riktigt fin (det känns lite svårt att skriva GLAD) påskhelg önskar jag er alla!

Skriv Ditt Liv i Kristinehamn och Storfors


Nu är det bokat. Skrivarworkshop på Storfors bibliotek tisdagen 3 mars kl 1500-1800.

Grundkurs Skriv Ditt Liv, Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Kristinehamn med start tisdagen 10 mars kl 1400-1615
Fortsättningskurs samma dag kl 1800-2015.       VÄLKOMNA!!

Syndicate content