Blogs

Bloggen vaknar ur sin Törnrosasömn


Nu har det gått 6 månader sedan jag skrev något här. När alla aktiviteter släcktes ner kändes det inte särskilt motiverat att fortsätta uppdatera. Även fortsättningsvis blir det nog med ojämna mellanrum.

Min skrivarkurs i Kristinehamn som fick avbrytas efter en träff har nu återupptagits. Vi har tillgång till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler ensamma på tisdagskvällarna och ett stort konferensrum där vi kan sitta glest. Det fungerar utmärkt.

Även skrivarcirkeln på Kaptensgården i Grebbestad fortsätter. Stora salen är verkligen stor och där placerar vi oss längs väggarna, läser och diskuterar texter och dricker medhavt kaffe. Under sommaren har vi träffats utomhus på olika ställen.

Även min bokcirkel har fungerat bra. Vi har träffats i Mariebergsskogen i Karlstad och på Mörudden på Hammarö. Med lite fantasi och kreativitet kan man lösa det mesta, har vi lärt oss denna tid.

INSTÄLLT, INställt, inställt... Men TAG OCH SKRIV!


Jag  tittar i min almanacka för veckan som gått. I stort sett FULLBOKAD! Om allt hade varit som vanligt hade jag hållit skrivarkurs i Kristinehamn, bokcirkel hemma hos vänner, resa till Grebbestad och träff med skrivarccirkeln Lust att skriva, på Kaptensgården, körövningar med kören Ung till hjärtat och en hel del Friskis och Svettis-pass m m. Men som sagt - allt är INSTÄLLT!

Istället blir det vandringar och jag upptäcker en massa nya platser i närområdena, gympa med youtube, utbyte via mail av texter i Grebbestadgruppen och massor av läsning.

T ex denna inspirerande bok TAG OCH SKRIV! 14 författare delar med sig av sitt skrivande och läsande liv ur olika aspekter, teman och genrer. Jag tipsar!

En riktigt fin (det känns lite svårt att skriva GLAD) påskhelg önskar jag er alla!

Skriv Ditt Liv i Kristinehamn och Storfors


Nu är det bokat. Skrivarworkshop på Storfors bibliotek tisdagen 3 mars kl 1500-1800.

Grundkurs Skriv Ditt Liv, Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Kristinehamn med start tisdagen 10 mars kl 1400-1615
Fortsättningskurs samma dag kl 1800-2015.       VÄLKOMNA!!

Mina tio bästa läsupplevelser 2019


Utan inbördes ordning:

Jag for ner till bror - Karin Smirnoff
Ett fantastiskt språk, man hör det karga norrländska. Människorna gestaltas med alla sina fel och brister men ändå känner man med dem. Berättelsen tar hela tiden nya vägar.

Allt jag fått lära mig - Tara Westover
En självbiografisk roman om uppväxten i en amerikansk mormonfamilj där maktmissbruk och våld är vardag.En fantastisk historia om viljan att bli älskad av sin familj men där författaren blir tvungen att välja bort familjen för att kunna leva ett helgjutet liv.

Rich boy - Caroline Ringskog-Ferrada Noli
Tre generationer kvinnor står i fokus.Dotter, mamma, mormor - Gully, Marianne och Annika. Intelligenta, intellektuella och kreativa kvinnor med nedärvda kännslomässiga brister. Det avskalade språket för mina tankar till Gertrude Stein.

Året går mot sitt slut


I år har min julgran krympt men för övrigt hoppas jag på en riktigt rejäl och härlig jul- och nyårshelg. Det har varit en fin skriv- och bokhöst. Skriv Ditt Liv-kurs i Kristinehamn med 12 deltagare, intressanta lektörsjobb, bokmässor och fina lässtunder. En favorit i år var Tara Westovers "Allt jag fått lära mig". Nu ska jag sätta tänderna i Matilda Gustavssons "Klubben" som dessutom är vår nästa bokcirkelbok.

God Jul och Gott Nytt År till er alla!

Kulturhelg


Medlemsmöte och Litteraturcafé med Värmländska Författarsällskapet. Hammarö Gymnastikförenings 90-årsjubileum. Höstsalongen på Värmlands museum. Och som avslutning Mamma Mia-kosert med körer från Hammarö och Johan Stengård, saxofon.


Sandys Cafe                                                                  Ditte Reijers - I own my brain

Bokmässan, nyutkomna böcker


Bokmässan i Göteborg är över för det här året. Mycket folk, härliga möten i Värmlandsmontern där vi i Föreningen Värmlandslitteratur sålde böcker av författare som framträdde på scenen m fl. Jag fick också tid att besöka Skriva-scenen på plan 2 och gå på några intressanta seminarier, bl a med professor Lisbeth Larsson som skrivit boken "Märkvärdiga svenska kvinnor". En bok jag senare ska recensera för Wermlandiana.


Här syns en del av våra böcker i Värmlandsmontern.

Alltid roligt att se nyutkomna böcker där jag haft ngt litet finger med som lektör eller annat.

Närmast i sepiabrunt omslag Annika Thunbergs historiska roman om unga Florence, "Hederns smala väg" på plats i förlaget Idus monter.

Sommarläsning


Varje sommar försöker jag hitta ett tema för min läsning. I år är det böcker av Anna Schulze. Det blir två böcker - "Ge mig en människa" och Kidnappningen".

Anna Schulze är en svensk författare, utbildad klassisk violinist och hennes musikalitet präglar verkligen hennes språk. Hennes styrka är djup gestalning av människor och deras svårigheter, relationer och brist på relation. "Brist" är förresten Anna S debutbok. En mycket läsvärd novellsamling.

Efter sommar kommer höst med nya skrivarkurser


Vill du skriva och berätta historier från verkligheten – ditt liv, din släkt, din bygd eller något helt annat kan detta vara kursen för dig.

Veckan som gått


En intensiv vecka i skrivandets, läsandets och böckernas tecken.

Tisdag: Bokcirkel där vi diskuterade "Ett helt liv" av Robert Seethaler. Till nästa gång läser vi "Till minne av en villkorslös kärlek" av Jonas Gardell-

Onsdag: Bokrelease på Kristinehamns bibliotek av Enar Jonassons självbiografi "Sikta högt", En LIV i Sverige-bok - varje liv är värt att skildra och LIV i Sveriges ordförande, Ingrid Sjökvist, intervjuade författaren. Jag var där som LIV:s representant i Värmland.

Torsdag: Manusläsning och deadline av en självbiografi.

Fredag: Skrivargruppen "Lust att skriva" träffas i Kaptensgården i Grebbestad.

Dessutom lite annan kultur. Vårkonsert med min kör "Ung till hjärtat" och kulturresa till Hagfors med Värmländsk Kultur. Vi besökte bl a Monica Zetterlund-muséet, Järnvägsmuséet och Torfolks gård.

Syndicate content